KOKAVA N./RIMAVICOU: Novinkou tohtoročného Kolieska bude ulica remesiel

31.07.2012 Poltár

Kokava nad Rimavicou 31. júla (TASR) – Remeselnícka ulica bude tohtoročnou novinkou 22. ročníka Folklórneho festivalu Koliesko, ktorý sa uskutoční v dňoch 2. až 5. augusta v Kokave nad Rimavicou. Desiatky remeselníkov z celého Slovenska budú nielen vystavovať svoje produkty, ale návštevníkov festivalu aj oboznámia s ich výrobou.

"Remeselnícka ulica vznikne na Bakulínyho ulici, ktorá je po rekonštrukcii a ľudovým výrobcom ponúka dostatočný priestor na prezentáciu," povedal TASR riaditeľka tamojšieho kultúrneho domu Jana Krotáková.

Pre návštevníkov festivalu budú k dispozícii stále obľúbenejšie gurmánske dvory. Tento rok sa rozrástli na deväť. Pribudol sklársky dvor pri železničnej stanici a gazdovský dvor v Gazdovstve u Spodniakov.

"Sklársky dvor ponúkne ukážky zdobenia skla, ktorá aj napriek nedobrým časom pre sklárov z regiónu ešte celkom nevymizla," uviedla organizátorka. Gazdovský dvor u Spodniakov, ktorý je situovaný asi dva kilometre od stredu obce, ponúkne napríklad ukážku výnimočných arabských koní, ale napríklad aj pečené prasa.

Atrakciou Kolieska budú tento rok aj inštalácie mladých umelcov, ktoré nazvali Facka kockou. V strede dediny, ako aj na neďalekom kopci, budú nainštalované nadrozmerné plastové kocky. "Tieto budú naplnené rôznymi predmetmi - krojmi, kúskami nábytku, kobercami, fragmentmi hudobných nástrojov, senom. Podľa samotných umelcov kocky sú vlastne moderným pamätníkom tradícii," priblížila Krotáková.

Jednotlivé programy Kolieska už roky tvoria mladí folkloristi. Ani tento rok tomu nebude inak. Okrem samotnej tvorby sa ich aj aktívne zúčastnia, napríklad aj ako tanečníci folklórnych súborov.

To čo robí Koliesko Kolieskom je najmä netradičný a všetkými očakávaný nočný koncert na strechách kokavských domov. Organizátori ho vymysleli hneď na začiatku a dodnes nestratil nič zo svojej atraktívnosti a originality. Vystúpenie v réžii trombitášov, fujaristov, gajdošov a heligonkárov z celého Slovenska má vždy jedinečnú atmosféru.

Koliesko však nie je len folklór, ale aj viacero výstav (napríklad aj v zaujímavej kokavskej synagoge), ako i stretnutia s významnými osobnosťami folklóru. Radi ho navštevujú hlavne mladí ľudia, ako aj rodáci - Kokavčania, ktorí počas festivalu organizujú rodinné stretnutia.

Pokiaľ na prvé dva ročníky zavítalo len niekoľko stoviek ľudí, v uplynulých rokoch prichádzalo do dediny počas niekoľkých dní trvania festivalu 15.000 až 20.000 ľudí.
 

Vyberte región